Bij de verkoop van uw eigendom komt heel wat papierwerk kijken. Vanaf de start van de verkoop dient u reeds een heleboel attesten en documenten kunnen voorleggen die voor de kandidaat-kopers belangrijke informatie bevatten. Wij sommen er enkele op: energieprestatiecertificaat (EPC), elektrische keuring, asbestattest, bodemattest, stedenbouwkundige inlichtingen, watertoets, voorkooprecht, postinterventiedossier, …
Als u voor ons kiest, mag u bovenstaande vergeten en wordt u volledig ontzorgd.
Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. Op basis van deze inventarisatie levert de OVAM voor elk gebouw een uniek asbestattest af. Dit attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is.
Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw:
Het verschil zit in de partij voor wie de makelaar de belangen behartigt. Een makelaar is nooit onpartijdig en behartigt altijd de belangen van óf de verkoper óf de koper. Als makelaar mogen wij niet als verkoop -en aankoopmakelaar bij dezelfde woning optreden. Ons inschakelen als aankoopmakelaar bij de aankoop van een woning die bij Davidson Real Estate ‘in verkoop’ staat is dus niet mogelijk.
In dergelijk geval, maakt de koper gewoon mee gebruik van bepaalde diensten. Aan de andere zijde heeft de verkoper het voordeel dat we een ruim aanbod aan potentiële kopers leveren.
Ons makelaarsloon is een percentage of vast bedrag op de effectieve verkoopprijs. De betaling dient pas te gebeuren nadat een koper gevonden werd voor het eigendom.
Voor al onze dossiers maken wij een persoonlijk voorstel op maat dat is aangepast aan uw eigendom én aan uw noden en wensen. De definitieve afrekening gebeurt bij ondertekening van de authentieke akte (als de verkoop effectief rond is) bij de notaris, na voorleggen van de factuur.
GEEN VERKOOP = GEEN KOSTEN
Vanaf 1 januari 2023 start de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen, dus voor eengezinswoningen en appartementen.
Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop.
Nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen (met een EPC-label E of F) zullen verplicht worden om binnen de 5 jaar na overdracht (zoals aankoop, erfpacht,…) de woning grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. Dit moet bewezen worden met een nieuw EPC.
De renovatieverplichting geldt:
De termijn van 5 jaar start op de datum van het verlijden van de authentieke akte of op de datum van het vestigen van het opstalrecht of de erfpacht. Voorbeeld: als de akte verlijdt op 1 februari 2023 dan moet voor 1 februari 2028 aan de verplichting voldaan zijn.
Indien het label niet tijdig behaald wordt, kan een administratieve geldboete opgelegd worden van 500 euro tot 200.000 euro. Er wordt dan een nieuwe termijn opgelegd waarbinnen het label moet behaald worden.
Neen hoor, wanneer we beschikken over een sleutel of code van het eigendom is uw aanwezigheid niet vereist. Maar we sturen u natuurlijk ook niet graag uw eigen huis uit, dus wees welkom.
Voor ieder dossier bespreken dit met u persoonlijk.
Tip: doe waar u zichzelf het beste bij voelt.
U krijgt steeds slechts één dossierbeheerder toegewezen.
Bovendien staat onze zaakvoerder ten alle tijde persoonlijk mee in voor uw dossier. Het is een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening en onze filosofie.
Bij de opstart van het dossier bezorgen we u een brochure met tips ’n tricks over hoe uw woning bezoek-klaar te maken. Uiteraard geven we met plezier nog extra advies waar nodig.
In principe bent u als verkoper niet onmiddellijk verplicht om uw woning te verkopen wanneer iemand de vraagprijs biedt. De verkoop van een onroerend goed komt slechts tot stand op het ogenblik dat er een akkoord bereikt wordt over drie zaken: het voorwerp van de verkoop, de prijs van het pand en de identiteit van de partijen.
Wanneer een kandidaat-koper een bod uitbrengt dat gelijk is aan de vraagprijs, maar u wil uw woning eigenlijk niet aan deze verkopen, dan kunt hiertoe niet verplicht worden. U beslist dus steeds zelf aan wie u het eigendom uiteindelijk verkoopt.
Samen met u zullen wij elk dossier gedetailleerd doornemen om zo tot het beste resultaat te komen.
De verkooprechten (registratierechten) bedragen 3% voor het huis of appartement waarin u zelf woont.
Wij benadrukken dat dit verlaagde tarief voor gezinswoningen altijd gepaard gaat met enkele voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat de woning u enige pand in eigendom betreft: u kunt niet al volledig eigenaar zijn van een andere pand of bouwgrond wanneer u de woning koopt. Bent u daarentegen nog eigenaar van uw oude gezinswoning wanneer u het nieuwe pand aankoopt, dan heeft u twee jaar de tijd om de oude door te verkopen om alsnog van dit voordelige tarief te genieten.
Voor andere onroerende goederen dan gezinswoningen zal het tarief van de registratierechten 12% bedragen. Het gaat dus om de aankoop van een tweede woning, een buitenverblijf, een beleggingspand, een kantoor, een winkel of zelfs een magazijn.
De aankoop van een vervallen woning en de grondige energetische renovatie ervan worden sterk aangemoedigd. De registratierechten hiervoor bedragen 1%. Ook hier gelden een aantal voorwaarden.
Het standaardtarief voor alle andere vastgoedaankopen bedraagt nu 12%.
Dit tarief geldt voor elke vastgoedaankoop, die niet de enige gezinswoning vormt. Het gaat niet enkel om de aankoop van een niet-enige (2de, 3de, …) woning maar evenzeer om het verwerven van een bouwgrond, niet-residentieel vastgoed (een winkel, kantoor, …).
Bij nieuwbouw betaalt u op het grondaandeel 12%, terwijl de btw op bouwwerken 21% bedraagt. Wij voegen er nog aan toe dat voor het slopen en herbouwen van de eigen en enige woning tot heden in het hele land nog een verlaagd btw-tarief van 6% geldt (onder voorwaarden).
Als u een “bescheiden” woning koopt, wat wil zeggen dat de prijs lager ligt dan 220.000 euro (of 240.000 euro als het pand gelegen is in kernsteden of aan de Vlaamse rand rond Brussel, geniet u van een extra korting op de registratierechten (rechtervermindering). In combinatie met het 3%-tarief zal de rechtenvermindering nog €2.800 bedragen. In combinatie met het 1%-tarief voor ingrijpende energetische renovatie/sloop-heropbouw zal de rechtenvermindering 960€ bedragen.
Aangezien de verlaging van de registratierechten naar 3% niet beperkt is tot de eerste woning, maar ook geldt voor volgende gezinswoningen (na verkoop van de eerste), heeft deze medaille een keerzijde. U kunt vanaf 2024 niet meer profiteren van de meeneembaarheid. Dit voordeel maakt het mogelijk om de eerder betaalde registratierechten (voor een woning in Vlaanderen) af te trekken van deze die verschuldigd zijn voor de aankoop van een nieuwe woning (in Vlaanderen). De overdraagbaarheid is beperkt tot een plafond van 13.000 euro.
Tot eind 2023 is een overgangsregime voorzien. Kopers kunnen weliswaar kiezen tussen het verlaagd tarief van 3% of het tarief van 6%, in dit geval profiteren ze nog van meeneembaarheid. De meest voordelige keuze zal per geval afhangen.
Aarzel niet om ons enkele simulaties te vragen, zodat u weet wat voor U de meest interessante optie is.
De inlichtingen meegedeeld op deze pagina zijn van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden worden beschouwd.
Bij de verkoop van een woning moet u stedenbouwkundige informatie ter beschikking stellen aan de koper.
Een aantal stedenbouwkundige inlichtingen moeten zowel in de overeenkomst, als in de publiciteit worden vermeld. Afhankelijk of een gemeente al dan niet beschikt over een plannen – en vergunningenregister, zijn de vermeldingen die moeten opgenomen worden oa. de volgende:
Wat als blijkt dat er een overtreding is? Afhankelijk van het soort overtreding en de ligging van het onroerend goed, kan deze overtreding via een administratieve procedure geregulariseerd worden. Verkoper en koper maken hieromtrent best goede afspraken, waarbij wij uiteraard onze bijstand kunnen bieden.
Onze vergoeding bestaat uit een vast tarief plus een percentage op het bekomen prijsverschil tussen de vraagprijs en de finale aankoopprijs.
Contacteer ons vrijblijvend voor meer info.
Het bodemattest vermeldt alle relevante gegevens die de OVAM over de grond kent. Het informeert de koper van een grond over de bodemkwaliteit. Voor het sluiten van een overdrachtsovereenkomst van een grond, zowel een risicogrond als een niet-risicogrond, is een bodemattest noodzakelijk.
Een EPC of energieprestatiecertificaat is een rapport dat de energiezuinigheid van je woning weergeeft. Het is verplicht om het document in bezit te hebben alvorens publicatie. In al onze diensten is dit certificaat inbegrepen.
Vroeger was dit document vooral informatief, heden is een EPC meer en meer doorslaggevend. Zo bepaalt het of uw koper (ingrijpende, energetische) renovaties zal moeten uitvoeren binnen een bepaalde termijn. Vanaf 1 januari 2023 startte de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen,dus voor eengezinswoningen en appartementen.
Een verslag dat de staat en conformiteit van de elektrische installatie(s) in je woning in kaart brengt. De opmaak dient te gebeuren door een erkend keuringsorganisme. Indien je je woning wil verkopen, dan moet er verplicht een elektrische keuring aan de koper worden voorgelegd. Het keuringsverslag moet ten laatste bij het verlijden van de authentieke akte aan de koper worden overhandigd.
Het kan voorkomen dat er aan je elektriciteit gebreken worden vastgesteld. Dit betekent niet dat je niet mag verkopen, maar je moet wel verplicht een keuringsverslag afleveren. Indien blijkt dat de installatie niet in orde is, beschikt de koper na het verlijden van de authentieke verkoopakte over een termijn van 18 maanden (in gebruik genomen vóór 01.10.1981) of 12 maanden (in gebruik genomen na 01.10.1981) om de installatie opnieuw conform te laten maken. De koper dient binnen deze termijn een herkeuring te laten uitvoeren waaruit blijkt dat de elektrische installatie volledig wordt goedgekeurd.
Een postinterventiedossier (PID) is een dossier dat verschillende documenten omvat die nodig kunnen zijn bij eventuele latere werken aan een gebouw. Voorbeelden van zulke documenten zijn het architectuurplan en de plannen van de technische installatie. Naast deze documenten worden ook de namen en contactgegevens van de betrokken architect, de veiligheidscoördinator en de hoofaannemers, die het gebouw hebben opgetrokken, opgenomen. Het PID is verplicht sinds 2001.
De algemene regel is dat op de verkoop van een bouwgrond of woning steeds verkooprechten verschuldigd zijn. In Vlaanderen bedragen deze verkooprechten voortaan 3% (in geval van verlaagd tarief – enige eigen woning) of 12% bij de aankoop van een tweede eigendom of bouwgrond.
Bent u daarentegen nog eigenaar van uw oude gezinswoning wanneer u het nieuwe pand aankoopt, dan heeft u twee jaar de tijd om de oude door te verkopen om alsnog van dit voordelige tarief te genieten.
Bij nieuwbouw wordt op het onroerend goed 21% btw aangerekend worden, op voorwaarde dat dit nog als ‘nieuw’ kan worden beschouwd.
Een woning wordt als nieuw beschouwd tot 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname of eerste inbezitneming. Wanneer de woning bijvoorbeeld voor het eerst in gebruik wordt genomen in maart 2015, dan wordt het tot 31 december 2017 als nieuwbouw beschouwd.
Wordt de woning als ‘nieuw’ beschouwd, dan moet er worden gekeken naar de hoedanigheid van de verkoper. Is de verkoper een professioneel (zgn. beroepsoprichter), dan valt de verkoop sowieso onder het btw-stelsel. Is de verkoper een particulier, dan heeft hij de keuze om te verkopen met verkooprechten of met btw.
Bij de aankoop van een ‘nieuwe’ woning, moet er op de bijhorende grond eveneens 21% btw betaald worden als de drie onderstaande voorwaarden cumulatief vervuld zijn:
Zijn deze drie voorwaarden niet tegelijk vervuld, dan zal je btw betalen op de constructie (21%) én registratierechten (12%) op de waarde van de grond.
Wanneer je enkel een niet-bebouwde bouwgrond koopt, dan zal je gewoon 12% verkooprechten betalen op de verkoopprijs van die grond. Een niet-bebouwde bouwgrond kan immers nooit als ‘nieuw’ beschouwd worden.
Met de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst (compromis) is de verkoop tussen de partijen onderling definitief tot stand gekomen. Dit betekent niet dat de buitenwereld (derde personen, maar ook de fiscus) al van deze verkoop op de hoogte is. Hier voorziet de wet een verplichting in de opmaak van een authentieke verkoopovereenkomst. In ons land is enkel de notaris bevoegd om deze akte op te maken. Hij zal deze vervolgens bezorgen aan het hypotheekkantoor, waar de inhoud van deze akte in de registers wordt overgeschreven. Vanaf deze overschrijving weet iedereen in principe wie de nieuwe eigenaar van het pand is, en ben je als koper gerust dat er geen eigendomsaanspraken van andere personen op je woning meer kunnen gemaakt worden. Bovendien zorgt het er ook voor dat de fiscus op de hoogte gebracht wordt van het feit dat de woning van eigenaar is gewisseld, zodat er registratierechten of BTW moeten betaald worden op deze overdracht.
De eigendomstitel of aankoopakte is het bewijs dat jij eigenaar bent van uw eigendom. Indien je geen exemplaar meer hebt, kan je eventueel een kopie bekomen bij de notaris bij wie je destijds het eigendom hebt aangekocht. Deze kopie is voor ons noodzakelijk alvorens de verkoop van start kan gaan.