Veelgestelde vragen
België
Wat is het verschil tussen aankoopbegeleiding en verkoopbegeleiding?
Het verschil zit in de partij voor wie de makelaar de belangen behartigt. Een makelaar is nooit onpartijdig en behartigt altijd de belangen van óf de verkoper óf de koper. Als makelaar mogen wij niet als verkoop -en aankoopmakelaar bij dezelfde woning optreden. Ons inschakelen als aankoopmakelaar bij de aankoop van een woning die bij Davidson Real Estate ‘in verkoop’ staat is dus niet mogelijk.
In dergelijk geval, maakt de koper gewoon mee gebruik van bepaalde diensten. Aan de andere zijde heeft de verkoper het voordeel dat we een ruim aanbod aan potentiële kopers leveren.
Is het een goede tijd om te investeren in België?
Investeren in vastgoed is een verstandige keuze. De inkomsten van de huur zullen hoger liggen dan de rente op een spaarboekje en vergeet niet dat dit toch een maandelijkse aanvulling is op je inkomen! Daarnaast is het ook het geschikte moment om te gaan lenen, aangezien de historisch lage intrestvoeten, waardoor je jouw project een extra duwtje in de rug kunt geven.
Naast de financiering op korte termijn is de rentabiliteit op lange termijn uiteraard ook van cruciaal belang. Geld beleggen in vastgoed heeft hier ook een streepje voor op de klassieke beleggingen, omdat vastgoed alleen maar stijgt in waarde. In de laatste 50 jaar zit er een constante stijging in de vastgoedprijzen, dit is niet verwonderlijk aangezien (bouw)grond een schaars product geworden is.
Je denkt misschien: “hoe moet ik investeren in vastgoed, ik heb daar geen verstand van”. Maar wanneer je beleggingsadvies van professionelen krijgt, zal een vastgoedinvestering enkel maar positieve zaken met zich meebrengen.
Wat als mijn woning in overstromingsgevoelig gebied ligt?
Informatieverplichting
Wie een onroerend goed te koop of te huur (voor meer dan 9 jaar) aanbiedt in het Vlaamse gewest, is verplicht om de zgn. ‘watertoets’ uit te voeren. Op die manier kan men de kandidaat-koper beter informeren omtrent de overstromingsgevoeligheid van het onroerend goed. Is het pand gelegen in dergelijk overstromingsgevoelig gebied, dan kan het risico op overstromingen vanuit een waterloop of door afstromend hemelwater soms groter zijn. Bovendien is men meestal verplicht om deze informatie te vermelden in de vastgoedpubliciteit.
Overstromingsgevoelige gebieden
Binnen de overstromingsgevoelige gebieden werd een onderscheid gemaakt tussen enerzijds ‘effectief overstromingsgevoelige gebieden’ en anderzijds ‘mogelijk overstromingsgevoelige gebieden’. Het verschil tussen beide gebieden situeert zich hoofdzakelijk in het feit dat de kans op een effectieve overstroming niet overal even groot is.
- Effectief overstromingsgevoelig gebiedIndien een pand gelegen is in een ‘effectief overstromingsgevoelig gebied’ dan betekent dit dat er recent nog wateroverlast werd vastgesteld in dit gebied of dat de overheid beschikt over modellen die aantonen dat het gebied minstens één keer om de 100 jaar last heeft van overstromingen.
- Mogelijk overstromingsgevoelig gebiedZoals hierboven vermeld kan het pand eveneens gelegen zijn in ‘mogelijk overstromingsgevoelig gebied’. Dit zijn gebieden waarvan de overheid niet op de hoogte is over bepaalde overstromingen in het (recente) verleden. Enkel bij heel extreme weersomstandigheden of bij defecten aan de waterkering (bv. een dijkbreuk) is wel wateroverlast mogelijk in deze gebieden. De kans op overstroming in dit gebied ligt beduidend lager dan in het ‘effectief overstromingsgevoelig gebied’.
Let op: risicozones voor overstromingen
Het is belangrijk om te vermelden dat voornoemde overstromingsgevoelige gebieden (afgebakend in het kader van de watertoets) niet verward mogen worden met de zgn. ‘risicozones voor overstromingen’. Dit zijn een aantal gebieden die door de federale regering werden afgebakend in het kader van de natuurrampenverzekering. Als een onroerend goed in zo’n risicozone gelegen is, dan zal de eigenaar een hogere verzekeringspremie moeten betalen voor de brandverzekering.
Deze zones zijn dus niet hetzelfde als de overstromingsgevoelige gebieden. Bovendien zijn ze ook een stuk kleiner in oppervlakte.
Reden tot paniek?
Hoewel de meeste mensen nogal paniekerig reageren bij het vernemen dat hun woning in een overstromingsgevoelig gebied gelegen is, dienen we dit toch te nuanceren.
Ten eerste moeten we dit nuchter bekijken: statistisch gezien ligt de frequentie van eventuele overstromingen uiterst laag.
Tot slot neemt de overheid voldoende maatregelen om eventuele wateroverlast en/of overstromingen zoveel mogelijk te vermijden.
Moet ik btw of verkooprechten (registratie) betalen op mijn aankoop?
De algemene regel is dat op de verkoop van een bouwgrond of woning steeds verkooprechten verschuldigd zijn. In Vlaanderen bedragen deze verkooprechten 10% (of 6% in geval van verlaagd tarief – enige eigen woning).
Bij nieuwbouw wordt op het onroerend goed 21% btw aangerekend worden, op voorwaarde dat dit nog als ‘nieuw’ kan worden beschouwd.
Wanneer wordt een woning als ‘nieuw’ beschouwd?
Een woning wordt als nieuw beschouwd tot 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname of eerste inbezitneming. Wanneer de woning bijvoorbeeld voor het eerst in gebruik wordt genomen in maart 2015, dan wordt het tot 31 december 2017 als nieuwbouw beschouwd.
Wordt de woning als ‘nieuw’ beschouwd, dan moet er worden gekeken naar de hoedanigheid van de verkoper. Is de verkoper een professioneel (zgn. beroepsoprichter), dan valt de verkoop sowieso onder het btw-stelsel. Is de verkoper een particulier, dan heeft hij de keuze om te verkopen met verkooprechten of met btw.
Bij de aankoop van een ‘nieuwe’ woning, moet er op de bijhorende grond eveneens 21% btw betaald worden als de drie onderstaande voorwaarden cumulatief vervuld zijn:
- Ten eerste moet het gebouw verkocht worden onder het btw-stelsel;
- Ten tweede moeten zowel de grond als het gebouw door dezelfde persoon worden verkocht;
- Ten derde wordt de grond tegelijk met het gebouw overgedragen.
Zijn deze drie voorwaarden niet tegelijk vervuld, dan zal je btw betalen op de constructie én registratierechten op de waarde van de grond.
Wat moet ik betalen als ik bouwgrond koop?
Wanneer je enkel een niet-bebouwde bouwgrond koopt, dan zal je gewoon 10% verkooprechten betalen op de verkoopprijs van die grond. Een niet-bebouwde bouwgrond kan immers nooit als ‘nieuw’ beschouwd worden.
Hoeveel verkooprechten moet ik betalen op een nieuwe aankoop en waarvan kan ik nog genieten?
Op 1 juni 2018 trad de nieuwe regeling met betrekking tot de verkooprechten in werking in Vlaanderen. De wijziging die het meest in het oog sprong, was ongetwijfeld het feit dat de verkooprechten bij aankoop van een gezinswoning werden geüniformiseerd tot 7%. Vanaf 01.01.2020 daalde dit tarief zelfs naar 6% als compensatie voor de afgeschafte woonbonus. Wij geven je graag wat meer uitleg over de inhoud en voorwaarden van deze regeling. Tot voor kort werd het tarief van de koopbelasting nog bepaald door het kadastraal inkomen.
Gezinswoning
Voortaan wordt er gebruik gemaakt van één tarief qua verkooprechten voor de gezinswoning, met een extra korting voor de bescheiden woning. Zo zal je 6% verkooprechten betalen op de aankoopprijs van de gezinswoning. De hiervoor omschreven gunstregimes van het klein beschrijf – en het voordeel voor grote gezinnen – en de diverse abattementen, zijn bijgevolg verdwenen.
Belangrijk hierbij is dat het nieuwe tarief van 6% enkel geldt in geval van aankoop:
- van bestaande woningen, niet van bouwgronden (of daarmee gelijkgestelde gebouwen gelet op uitgebreide herstellings- of onderhoudswerken die moeten uitgevoerd worden opdat het gebouw als woning gebruikt kan worden) die gelegen zijn in het Vlaams Gewest
- door natuurlijke personen
- indien het gaat om een zuivere aankoop – dus niet: ruil, afstand van onverdeelde rechten,… – van de geheelheid van de woning in volle eigendom
- voor zover de kopers er hun hoofdverblijfplaats (nl.: de inschrijving in het bevolkingsregister) vestigen binnen de 2 jaar na datum van de authentieke akte
- waarbij de kopers noch afzonderlijk, noch gezamenlijk reeds een woning of bouwgrond in volle eigendom hebben, dit zowel in België als daarbuiten (ook indien deze via een nalatenschap werd verkregen)
Deze laatste voorwaarde wordt bovendien per persoon beoordeeld. Het is dus perfect mogelijk dat 2 personen samen een woning aankopen, waarbij de ene – A – reeds eigenaar is van een onroerend goed en de andere – B – niet, zodat A voor zijn aandeel belast wordt aan een tarief van 10% die in die gevallen behouden blijft en B aan een tarief van 6%.
Belangrijk hierbij is ook het feit dat geen rekening wordt gehouden met een woning of bouwgrond waarvan de koper eigenaar is, indien de koper zich ertoe verbindt om deze woning of bouwgrond uiterlijk één jaar na de datum van de authentieke akte van de aankoop van de nieuwe gezinswoning volledig te vervreemden. Hierbij moet de koper wel kunnen aantonen dat deze aankoop en vervreemding in verband staan met elkaar. Op die manier hebben kopers een zekere geruststelling dat zij een nieuwe gezinswoning aan het tarief van 6% kunnen aankopen, terwijl de verkoop van hun huidige gezinswoning nog niet werd gefinaliseerd. Dit noemt men de “tolerantie van het causaal verband”.
Bij welke verkopen is de regeling sowieso niet van toepassing?
Gelet op de bovenstaande voorwaarden, blijven aankopen van bedrijfsvastgoed, bouwgrond en tweede of derde verblijven verder verlopen onder aanrekening van het algemeen tarief van 10%. Ook bij de aankoop van een nieuwbouwwoning waarbij BTW wordt aangerekend op de constructie en verkooprechten op de grondwaarde, blijven de verkooprechten op de grond aan het tarief van 10% berekend worden.
Uitzondering hierop vormt evenwel de aankoop van een woning waarbij de koper er zich toe verbindt binnen de drie jaar na aankoop een huurovereenkomst af te sluiten met een erkend sociaal verhuurkantoor voor een periode van minimum 9 jaar. In dit geval kan een tarief van 7% genoten worden.
Ingrijpende energetische renovatie
Koop je evenwel een gezinswoning aan zoals hierboven uiteengezet en verbind je je er hierbij bovendien toe om binnen de vijf jaar na aankoop een ingrijpende energetische renovatie uit te hebben gevoerd, dan betaal je slechts 5% verkooprechten in plaats van 6%. Ook hier gebeurt de beoordeling per persoon en kan de tolerantie van het causaal verband worden toegepast.
Een ingrijpende energetische renovatie is een renovatie waarbij de technische installaties om een specifiek binnenklimaat te realiseren (zoals verwarming, koeling, luchtcirculatie) volledig vervangen worden en waarbij minstens 75% van de bestaande en nieuwe buitenschil wordt (na)geïsoleerd.
Aankoop van onroerend erfgoed
Ook voor de aankoop van onroerend erfgoed met als doel dit aan te wenden als gezinswoning, wordt een fiscale stimulans voorzien onder de vorm van een verlaagd verkooprecht van 1% i.p.v. 6%. Dit op voorwaarde dat dit verschil binnen de 5 jaar wordt geïnvesteerd in beheersmaatregelen, werkzaamheden of diensten die noodzakelijk zijn voor het behoud of de herwaardering van de erfgoedkenmerken- en elementen van het beschermde monument.
Sinds 14.05.2017 gold reeds een regeling waarbij de verkooprechten bij aankoop van onroerend erfgoed gereduceerd worden tot 5%, dan wel 2,5% (in geval van klein beschrijf), dit evenwel op voorwaarde dat ook hier het fiscale voordeel geïnvesteerd wordt in beheersmaatregelen, werkzaamheden of diensten die noodzakelijk zijn voor het behoud of de herwaardering van de erfgoedkenmerken- en elementen van het beschermde monument.
Deze regeling wordt behouden voor de aankoop van onroerend erfgoed dat niet voldoet aan de voorwaarden om te genieten van een tarief van 6% ipv 10%.
Belangrijk hierbij is dat deze gunsten niet kunnen gecombineerd worden met premies die betrekking hebben op dezelfde beheersmaatregelen, werkzaamheden of diensten zoals hierboven vermeld. De tolerantie van het causaal verband wordt hierbij wél toegepast.
Extra korting voor bescheiden gezinswoningen
Voor de aankoop van bescheiden gezinswoningen – dit zijn woningen met een aankoopprijs tot maximaal 200.000 euro –, is er daarenboven een extra korting van 5.600 euro (bij een tarief van 6%) dan wel 4.800 euro (bij een tarief van 5%) voorzien. Indien slechts één van de kopers aanspraak kan maken op het nieuwe gunsttarief, zal slechts een deel van deze korting kunnen worden genoten.
In de kernsteden – Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde – en de Vlaamse rand – Affligem, Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst, Bertem, Huldenberg, Kortenberg en Tervuren – wordt deze voorwaarde opgetrokken tot een aankoopprijs van 220.000 euro. Deze korting komt overeen met een vrijstelling van verkooprechten op de eerste schijf van 80.000 euro en wordt toegepast op het totaal van de verkooprechten en dus niet per koper.
Om het grensbedrag van 200.000 dan wel 220.000 te berekenen, wordt rekening gehouden met de som van de overeengekomen prijs en de lasten.
Zowel de SERV als de Woonraad merkten in hun adviezen op dat dergelijke regeling een risico op prijsbewimpeling inhoudt om deze grens van € 200.000 dan wel € 220.000 te bekomen bij de verkoop van een woning. De Vlaamse Regering stelde dit te zullen tegengaan door een structurele controle op de reële verkoopwaarde van de desbetreffende woningen uit te voeren en bij sterke indicaties van prijsbewimpeling de reële verkoopwaarde te herzien, waardoor men het gunsttarief kan verliezen. De Vlaamse belastingdienst zou hiertoe een beroep doen op de databank met ijkpunten, die een indicatie geeft van gelijkaardige panden die in de buurt reeds werden verkocht of vererfd.
Meeneembaarheid
Het principe van meeneembaarheid wordt ook toegepast op de nieuwe regeling. Wie vroeger al een woning kocht en een nieuwe woning koopt, kan dus nog steeds in aanmerking komen voor een verrekening of teruggave van registratiebelasting. Het plafond van het bedrag dat “meegenomen” kan worden blijft 12.500 euro, als zal dit plafond voortaan wel geïndexeerd worden met het jaar 2017 als referentie, zodat een indexatie voor het eerst kan gebeuren in 2019. Deze indexatie gebeurt evenwel slechts per schijven van 500 euro, waarbij steeds wordt afgerond naar de lagere 500 euro.
Concreet houdt dit in dat indien – ten gevolge van de indexering – op 01.01.2019 blijkt dat het maximum verrekenbaar of terug te geven bedrag
- meer dan 12.500 euro en minder dan 13.000 euro bedraagt – vb.: 12.788 euro -, dit voor het jaar 2019 nog zal behouden blijven op 12.500 euro
- meer dan 13.000 euro en minder dan 13.500 bedraagt – vb.: 13.288 euro – dit voor het jaar 2019 op 13.000 geplaatst zal worden
Daarnaast blijft de meeneembaarheid van vroeger betaalde verkooprechten behouden, ook bij de aankoop van bouwgrond.
KI blijft belangrijk
Ondanks het feit dat het KI zijn waarde verliest ter berekening van de registratiebelasting, wordt er best nog rekening gehouden met het kadastraal inkomen van de woning bij een aankoop. Het kadastraal inkomen zal dan wel niet langer de verkooprechten bepalen, het blijft wel de basis voor de berekening van de onroerende voorheffing die je jaarlijks moet betalen.
Vanaf wanneer geld deze regeling?
De regeling zoals hierboven beschreven, trad definitief in werking op 01.06.2018 en werd op 01.01.2020 licht aangepast naar aanleiding van de afschaffing van de Vlaamse Woonbonus.
Vanzelfsprekend werd er niets gewijzigd voor de belastingplichtigen die een woning aankochten met toepassing van het klein beschrijf. Ook de voorwaarden die aan deze gunst werden gekoppeld, blijven dan onverminderd gelden.
Wat zijn stedenbouwkundige inlichtingen?
Bij de verkoop van een woning moet je stedenbouwkundige informatie ter beschikking stellen aan de koper.
Een aantal stedenbouwkundige inlichtingen moeten zowel in de overeenkomst, als in de publiciteit worden vermeld. Afhankelijk of een gemeente al dan niet beschikt over een plannen – en vergunningenregister, zijn de vermeldingen die moeten opgenomen worden oa. de volgende:
- Is er een stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning voor stedenbouwkundig handelingen voor het pand uitgereikt?
- Is er een dagvaarding uitgebracht? Zijn er herstelmaatregelen van kracht?
- Wat is de meest recente stedenbouwkundige bestemming?
- Bestaat er een voorkooprecht in het kader van een RUP?
- Wat zijn de lasten/voorwaarden van een eventuele verkavelingsvergunning/omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden?
- Is er een as-built attest voorhanden?
Wat als blijkt dat er een overtreding is? Afhankelijk van het soort overtreding en de ligging van het onroerend goed, kan deze overtreding via een administratieve procedure geregulariseerd worden. Verkoper en koper maken hieromtrent best goede afspraken, waarbij wij uiteraard onze bijstand kunnen bieden.
Wat is een elektrische keuring en wat zijn de verplichtingen?
Een verslag dat de staat en conformiteit van de elektrische installatie(s) in je woning in kaart brengt. De opmaak dient te gebeuren door een erkend keuringsorganisme. Indien je je woning wil verkopen, dan moet er verplicht een elektrische keuring aan de koper worden voorgelegd. Het keuringsverslag moet ten laatste bij het verlijden van de authentieke akte aan de koper worden overhandigd.
Het kan voorkomen dat er aan je elektriciteit gebreken worden vastgesteld. Dit betekent niet dat je niet mag verkopen, maar je moet wel verplicht een keuringsverslag afleveren. Indien blijkt dat de installatie niet in orde is, beschikt de koper na het verlijden van de authentieke verkoopakte over een termijn van 18 maanden (in gebruik genomen vóór 01.10.1981) of 12 maanden (in gebruik genomen na 01.10.1981) om de installatie opnieuw conform te laten maken. De koper dient binnen deze termijn een herkeuring te laten uitvoeren waaruit blijkt dat de elektrische installatie volledig wordt goedgekeurd.
Wat is een bodemattest?
Het bodemattest vermeldt alle relevante gegevens die de OVAM over de grond kent. Het informeert de koper van een grond over de bodemkwaliteit. Voor het sluiten van een overdrachtsovereenkomst van een grond, zowel een risicogrond als een niet-risicogrond, is een bodemattest noodzakelijk.
Wat is een postinterventiedossier?
Een postinterventiedossier (PID) is een dossier dat verschillende documenten omvat die nodig kunnen zijn bij eventuele latere werken aan een gebouw. Voorbeelden van zulke documenten zijn het architectuurplan en de plannen van de technische installatie. Naast deze documenten worden ook de namen en contactgegevens van de betrokken architect, de veiligheidscoördinator en de hoofaannemers, die het gebouw hebben opgetrokken, opgenomen. Het PID is verplicht sinds 2001.
Wat is een EPC?
Een EPC of energieprestatiecertificaat is een rapport dat de energiezuinigheid van je woning weergeeft. Het is verplicht om het document in bezit te hebben alvorens publicatie. In al onze diensten is dit certificaat inbegrepen.
Ben ik verplicht om te verkopen als iemand de vraagprijs biedt?
In principe ben je als verkoper niet onmiddellijk verplicht om je woning te verkopen wanneer iemand de vraagprijs biedt. De verkoop van een onroerend goed komt slechts tot stand op het ogenblik dat er een akkoord bereikt wordt over drie zaken: het voorwerp van de verkoop, de prijs van het pand en de identiteit van de partijen.
Wanneer een kandidaat-koper een bod uitbrengt dat gelijk is aan de vraagprijs, maar je wil je woning eigenlijk niet aan deze verkopen, dan kan je hiertoe niet verplicht worden. Je beslist dus steeds zelf aan wie je het eigendom uiteindelijk verkoopt.
Wat is het nut van de authentieke akte bij de notaris?
Met de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst (compromis) is de verkoop tussen de partijen onderling definitief tot stand gekomen. Dit betekent niet dat de buitenwereld (derde personen, maar ook de fiscus) al van deze verkoop op de hoogte is. Hier voorziet de wet een verplichting in de opmaak van een authentieke verkoopovereenkomst. In ons land is enkel de notaris bevoegd om deze akte op te maken. Hij zal deze vervolgens bezorgen aan het hypotheekkantoor, waar de inhoud van deze akte in de registers wordt overgeschreven. Vanaf deze overschrijving weet iedereen in principe wie de nieuwe eigenaar van het pand is, en ben je als koper gerust dat er geen eigendomsaanspraken van andere personen op je woning meer kunnen gemaakt worden. Bovendien zorgt het er ook voor dat de fiscus op de hoogte gebracht wordt van het feit dat de woning van eigenaar is gewisseld, zodat er registratierechten of BTW moeten betaald worden op deze overdracht.
Wat is een eigendomstitel en waar vind ik het?
De eigendomstitel of aankoopakte is het bewijs dat jij eigenaar bent van uw eigendom. Indien je geen exemplaar meer hebt, kan je eventueel een kopie bekomen bij de notaris bij wie je destijds het eigendom hebt aangekocht. Deze kopie is voor ons noodzakelijk alvorens de verkoop van start kan gaan.
Spanje
Wat is de beste regio in Spanje? Ik wil kopen waar het warm is.
Samen bepalen we de regio die het dichtst aanleunt bij jouw wensen.
Vervolgens raden we aan eens ter plaatse te gaan om de regio (met of zonder
ons) te verkennen. Voel je jezelf hier echt goed? Dan is dat jouw beste regio!
Dit vormt de basis voor de juiste zoektocht naar jouw ideale droomwoning.
Maak je over de warmte geen zorgen:
We zijn actief in het zuiden van Spanje, hier schijnt de zon meer dan 300 dagen per jaar!
WAAROM zou ik met Davidson real estate werken voor Spaans vastgoed?
Nieuwbouwprojecten worden door zowel de bouwpromotor zelf als ook door makelaars aangeboden (lees honderden – er is geen exclusiviteit).
In Spanje loopt het enigszins anders dan in België, aangezien het beroep van vastgoedmakelaar daar niet gereguleerd is.
Je moet er dan ook extra op een aantal zaken letten bij de aankoop van vastgoed in het algemeen, maar ook specifiek bij nieuwbouw.
Wees waakzaam voor struikelblokken als: overname schulden, bankgaranties, bouwvergunningen, andere wettelijke verplichtingen, …
EN een goede opvolging van de werken alsook van de oplevering!
DAAROM!
Wij gaan voor bovenstaande tot het uiterste om onze klanten zonder kopzorgen
hun droomwoning te zoeken, te vinden en af te leveren. SIT BACK & RELAX!
Moet ik als koper in Spanje instaan voor de makelaarskosten?
Neen, als koper van een eigendom in Spanje hoef je niets te betalen aan ons als makelaar. De verkoper/ontwikkelaar is verantwoordelijk voor het betalen van zijn commissie aan de makelaar.
DUS: je kan bij ons rekenen op een uitgebreide begeleiding zonder dat het je iets kost. Wat een luxe toch?!
Is het een goede tijd om te kopen in Spanje?
Ons antwoord is: Jazeker! Vastgoed is een efficiënte en stabiele investering. Noch aandelen, noch het klassieke spaarboekje bezitten beide kwaliteiten.
Daarbij komt dat de lage spaarrentes in Vlaanderen het extra aantrekkelijk maken te investeren in onroerend goed. Je geniet tevens van het voordeel van de stijgende prijzen in Spanje. Doordat deze eerder daalden door de crisis zal de realisatie van uw vastgoedproject onder de Spaanse zon de komende jaren zeker gunstig blijven uitvallen.
Een andere vraag die vaak voorkomt: “zijn er nog koopjes“? Het antwoord is simpel: niet meer of minder dan in eigen land. De lagere gemiddelde prijzen bevinden zich aan de kanten van Murcia (Costa Calida) en Costa Blanca (zuid). Let op, er is natuurlijk ook vaak een verschil in afwerking. Aan de Costa del Sol liggen de prijzen wel hoger, maar is de airco meestal inbegrepen, de afwerkingsgraad is hoger en de keuken en badkamer volledig ingericht (inclusief white goods).
Hoeveel bedragen de aankoopkosten in Spanje?
Over het algemeen moet je in totaal ongeveer 13% kosten rekenen voor een wederverkoop (bestaande woning) en tot ongeveer 15% voor een nieuwbouw. Daarin is wel alles begrepen: notariskosten, registratierechten – BTW, notariszegelrecht en het honorarium van een advocaat.
Wellicht tellen we iets te veel, maar wij houden zelf ook niet van verrassingen.
Indien het uiteindelijk minder is, kan je met wat overschiet een mooi meubel kopen of eens een paar keer lekker gaan eten in één van je favoriete lokale restaurants! 😉
In sommige Spaanse projecten spreekt men van “White goods”. Wat zijn deze?
Dit kan je best vergelijken met de vroegere “losse” witte toestellen in een keuken: ijskast, vaatwasser, wasmachine. In sommige regio’s/projecten zijn deze niet inbegrepen in de prijs. Net zoals de airco’s: hiervan zijn vaak de pre-installaties geplaatst, maar nog niet de toestellen. Wij houden van transparantie en zullen hier steeds duidelijk over communiceren.
Met welke kosten moet ik rekening houden als ik eigenaar ben in Spanje?
1) Onroerendgoedbelasting – IBI (Impuesto Sobre Bienes Inmuebles)
Dit is een lokale belasting op uw onroerend goed in Spanje, ongeacht of je resident bent of niet. Het wordt berekend op basis van de kadastrale waarde die wordt vastgesteld door de gemeente. De kadastrale waarde is een administratieve waarde, gemeentes streven ernaar deze gelijk te stellen met de marktwaarde (in de praktijk ligt deze nog vaak lager). Iedere eigenaar van onroerend goed in Spanje betaalt jaarlijks tussen de 0,3% en 0,9% (met uitschieters tot 1,3%) over de waarde van het onroerend goed. De gemeente stuurt u jaarlijks (meestal tussen juni en september) een aanslag en vervolgens kunt u deze belasting bij het gemeentelijke belastingkantoor (SUMA) betalen. Na de eerste aanslag en betaling kunt u de IBI in het vervolg ook via automatische incasso regelen. Hiertoe dient u bij het belastingkantoor een formulier (domiciliado) in te vullen, zodat de IBI jaarlijks automatisch van uw Spaanse bankrekening wordt afgeschreven.
2) Niet-residenten (inkomsten) belasting
Niet-inwoners dienen jaarlijks de niet-residenten belasting te betalen.
Indien je verhuurt bedraagt deze 19% op de werkelijke netto huurinkomsten. Dit betekent dat u kosten kan aftrekken van uw huuropbrengsten. Denk bijvoorbeeld aan uw verzekering, afvalbelasting, eventuele commissies aan het verhuurbedrijf enz.
Indien je niet verhuurt wordt er een forfait berekend als volgt: je hebt bijvoorbeeld een woning met een kadastrale waarde van 200.000 euro. Men rekent 1.1% van de kadastrale waarde (2.200 euro) als de kadastrale waarde is herzien en 2% indien niet herzien.
Hierop betaalt u 19% belasting.
3) Gemeenschappelijke kosten
Indien je eigendom gesitueerd is in een urbanisatie, ben je verplicht om bij te dragen aan de gemeenschappelijke delen. Deze kunnen sterk verschillen van project tot project en is afhankelijk van de diensten/voorzieningen.
In een ‘gewone’ urbanisatie betaalt u minimum zo’n 40 euro per maand, terwijl dit bij ‘luxe’ projecten kan oplopen van 300 – 400 euro per maand.
4) Afvalbelasting
Nog een jaarlijkse kost is de afvalbelasting, te betalen aan de gemeente. Dit bedrag is afhankelijk van de bereikbaarheid van uw woning. Reken zo’n 120 – 200 euro per jaar.
5) Kosten als water, elektriciteit, gas, telefonie, internet, …
Of je er nu bent of niet, vaste kosten blijven lopen. Wij raden aan deze te betalen via een domiciliëring om afsluiting te vermijden. Tip : zorg dat je altijd een bedrag van ongeveer 500 – 1000 Euro op je rekening hebt staan en voorkom verrassingen
6) Verzekering
Hoewel een verzekering niet verplicht is, is het toch aan te raden. Wij raden aan deze te nemen bij de Spaanse bank waarbij je een rekening hebt. Ze zijn meestal iets duurder wat betreft de jaarlijks te betalen premie maar de service is goed.
Lokale makelaars kunnen dit jaar actief en volgend jaar misschien verhuisd zijn. Tarieven zijn vergelijkbaar met België.
Moet ik in België ook deze inkomstenbelastingen van 2e woning Spanje betalen?
Nee, je gaat wel je inkomsten moeten aangeven in uw Belgische belastingaangifte waardoor je in een hogere belastingschijf terecht kan komen.
Moet ik mijn belasting in België betalen als ik in Spanje woonachtig ben?
Nee, als je ervoor gekozen hebt om jouw fiscaal domicilie in Spanje te vestigen, moet je een Spaanse belastingaangifte indienen. Aangezien beide landen een dubbelbelastingverdrag hebben ondertekend, zullen er in België bovendien geen belastingen worden betaald voor het onroerend goed in kwestie.
Waar moet ik lenen voor Spaans vastgoed? In België of Spanje?
Wil je meer dan 50% van de aankoopbedrag plus kosten financieren dan zal je naar je Belgische bank moeten gaan. Spaanse banken lenen maximaal ongeveer 60% tot 70% van de waarde van het pand en financieren niet de kosten. Als je een goede relatie hebt met je Belgische bank zijn zij vaak bereid om meer te financieren.
Wil je een financiering nemen met als onderpand een hypotheek op het Spaanse pand dan zal je met een Spaanse bank in zee moeten gaan. Enkel zij zijn bereid een hypotheek te nemen op je Spaanse vakantiewoning.
Belgische banken vestigen uitsluitend hypotheken op Belgische panden. De enige bank die daar een uitzondering op vormt is de BBVA die een kantoor in Brussel heeft. Daar kan je in België financieren en de hypotheek op het Spaanse pand vestigen. Rente: Spaanse bank (licht variabel) – Belgische bank (vast).
Wat is het en waar kan ik een NIE nummer aanvragen?
Een NIE nummer in Spanje is een identificatie van buitenlanders en het staat voor “Número de Identificación de Extranjeros”. Je kan een NIE nummer op verschillende manieren aanvragen, en je hoeft het gelukkig maar één keer te doen. Dit nummer is en blijft jouw persoonlijke identificatienummer in Spanje.
Het aanvragen kan via de Spaanse ambassade of een politiebureau in Spanje (hou rekening met mogelijks lange wachttijden).
Geen nood, als je aankoopt zorgen wij ervoor dat uw advocaat in Spanje dit nummer voor u aanvraagt! Dit kan heel veel tijd en frustratie schelen.
Bieden jullie ook inspectietrips aan naar Spanje?
Ja zeker, MAAR wij bieden aan waar jij nood aan hebt! Voor vastgoed in België laten wij ook de keuze aan onze klanten, deze lijn trekken we graag door voor ons Spaans vastgoed. Je beslist zelf zelf hoeveel of hoe weinig je hiervoor wil uitgeven.
Een trip naar Spanje moet leuk en ontspannend zijn. Op deze manier ga jij zelf in de perfecte vibe geraken om de droomlocatie en vervolgens ook jouw droomwoning te vinden. Kortom: wij verwachten niet dat je de hele reis met ons in de auto of op kantoor gaat zitten. Maar heb je niet veel tijd of wil je het toch op deze manier?
Dan kan dat zeker ook, maar jij kiest wat jij wil en niet wij!
Tot slot:
We zijn vast niet de enige die je zullen benaderen. Onze job is een populair beroep geworden en begrijpelijk wil iedereen zijn graantje meepikken.
Hierdoor wordt de keuze voor jou er niet makkelijker op, dat beseffen we.
TIP: laat je gevoel spreken!
Contacteer ons voor de mogelijkheden op maat van jouw zoektocht.
Wie zijn de mensen die mij ter plaatse begeleiden in Spanje?
Wij zijn een gemotiveerde organisatie die streeft naar kwaliteit en hét goed gevoel van onze klanten. Juist om deze redenen zochten wij ons team ter plaatse zorgvuldig uit.
Mensen (Belgen) met de nodige ervaring en permanent wonende in uw favoriete regio. Zij kennen deze omgeving en de projecten door en door.
Wil je dat wij uw hotel en vluchten uitzoeken?
Of heb je nog andere wensen?
Maak een afspraak met ons en we bespreken dit persoonlijk.
Klaar om te gaan? SIT BACK & RELAX!
Kan ik ook met mijn fiscale vragen terecht?
Uiteraard trachten wij op elke vraag een passend antwoord te bieden.
In bepaalde gevallen laten wij graag anderen uitblinken in hun eigen specialiteit.
Voor diepgaande juridische, fiscale vragen en dergelijke brengen wij u graag in contact met één van onze partners.
Adres
Davidson Real Estate
Burchtstraat 11
2200 Herentals