Hey, je browser is verouderd!

We hebben gemerkt dat je Internet Explorer gebruikt. We raden je aan om deze website te bekijken met een van de volgende browers:

De gevolgen én de toekomst voor de vastgoedsector.

Na lange weken in onzekerheid zien we in de vastgoedsector weer licht aan het einde van de tunnel.
Tenminste als de vooropstellingen van de overheid kunnen worden uitgevoerd.

Hoe zien wij (Davidson real estate) en onze collega’s de toekomst? 

Woensdag 29 april woonden wij online een meeting bij met enkele leiders binnen onze sector. Met trots kunnen we zeggen dat we praktisch allemaal op dezelfde lijn zitten: er zal zich wellicht een rush voordoen van korte duur.

Na deze eerste rush zien we dat 1/3 een afwachtende houding zal aannemen.
De redenen: job-onzekere situaties en mensen die denken dat de prijzen sterk gaan dalen. 

In de pers zal je effectief lezen dat prijzen dalen of gedaald zijn, dit komt mede doordat ze vergelijken met het jaar 2019. Toen was er namelijk een rush met de afschaffing van de woonbonus en dus ook een hoger aantal transacties. 

Wij als professionals binnen de sector, raden onze klanten aan om zich hierover niet al te veel zorgen te maken. Door de crisis zullen er ook nieuwe kopers op de markt komen. Zo zal er bijvoorbeeld een versnelling zijn bij mensen die nu niet buiten kunnen (geen terras of tuin) en/of die zich nu “opgesloten” voelen. Mensen hebben tijd gehad om na te denken, hierdoor zullen bepaalde tendensen een zeer grote rol gaan spelen: mobiliteit (files, …), telewerken (extra ruimte nodig in huis), enzovoort. Daarnaast zien we investeerders overwegen om naar vastgoed te grijpen. Wat met de beurs gebeurt, zal niet zo snel met vastgoed gebeuren en bovendien staan ook de rentes nog steeds laag. 

Mensen die effectief wachten en blijven wachten, zullen nadien meer betalen. 

In het aantal transacties zal tijdelijk een effect van vertraging zijn, maar na de zomer hopen we terug in een relatief normale situatie te komen. Bij de iets minder populaire, te hoog geprijsde panden zien we misschien wel een daling. Maar dit was hiervoor niet anders. Wat het luxevastgoed betreft, verwachten we dat kandidaat-kopers langer wachten omdat ze een grotere daling in prijzen verwachten. De beurs speelt daar een belangrijke rol. Hoe beter de beurs presteert, hoe meer het luxevastgoed floreert. 

Kortom: misschien zal er een lichte daling zijn, maar wij verwachten eerder een stabilisatiejaar. Luxevastgoed en tweede verblijven zullen meer en iets langer last hebben van deze crisis dan de gewone woningen en appartementen.

Zorgt deze crisis voor veranderingen binnen de sector? 

Laat ons zeggen dat deze periode een leerschool is geweest op verschillende vlakken, maar vooral in digitalisering. Digitale marketing en ondertekeningen, virtual tours, …  We zullen deze nog meer gaan omarmen en het zal ons uiteindelijk meer tijd geven voor onze hoofdactiviteiten.

De laatste 4 weken zijn er volgens onze bronnen 6 x meer digitale handtekeningen gezet, ondanks dat er minder transacties waren. Hier moeten we ‘full force’ voor blijven gaan! 

Hoe zien wij de evolutie naar de toekomst toe? 

Makelaars gaan moeten openstaan voor verandering, onze job zal er binnen enkele jaren weer heel anders uitzien. Zo is er vandaag al een onderscheid tussen mensen die ‘het zelf willen doen’, maar ook die voor ‘full service’ willen gaan. Hierop spelen wij nu al sterk in en dit zal in de toekomst enkel nog toenemen. 

Vandaag kunnen wij tot onze vreugde vaststellen dat wij ons business-model reeds grotendeels ‘future proof’ hebben opgesteld. We zitten momenteel op een scharniermoment waarbij commerciële skills, maar vooral rust en vertrouwen brengen bij de klant een grote rol zal spelen. De consument zal nóg meer kiezen voor de makelaar en niet enkel voor het merk. 

We citeren het standpunt van één van de professionals uit onze gezamenlijke meeting: “Individuele makelaars gaan goede zaken kunnen doen, al dan niet door samenwerking”. 

Laat dat nu net hetgeen zijn waarvoor Davidson real estate staat. ‘Connecting people & property’: niet enkel onze klanten verbinden met vastgoed, maar ook binden met onze collega’s onderling. Want we zijn allemaal maar mensen en samen staan we sterk! 

Ons kantoor staat open voor alle mogelijke samenwerkingen en voorstellen voor de toekomst mogen steeds aan ons gericht worden.

Het doel: dagelijkse optimalisatie van onze dienstverlening met een tevreden klant als gevolg.

Hoe gaan wij van start zodra het weer toegestaan is?

Er is een relance op til, zo is het CIB (Confederatie van Immobiliënberoepen) in samenwerking met andere partners een sectorgids aan het opmaken over ‘hoe organiseren’. Zowel op het vlak van hygiëne, plaatsbezoeken en andere afspraken.

Als lid van het CIB zullen wij deze tot in de puntjes opvolgen om zowel onszelf als onze klanten optimaal te beschermen, maar ook optimaal te ondersteunen en verder te helpen. 

Wat de toestand de komende weken ook zal zijn, wij blijven gaan.

Full Force Forward.