Hey, je browser is verouderd!

We hebben gemerkt dat je Internet Explorer gebruikt. We raden je aan om deze website te bekijken met een van de volgende browers:

Investeren in vastgoed: studio, appartement of huis?

Investeren in vastgoed is een goed alternatief voor het geld dat momenteel ligt te slapen op uw spaarboekje. In plaats van niets te verdienen, kunt u ook investeren in vastgoed en dubbel verdienen. Elke maand kunt u immers rekenen op huurinkomsten en uw investering levert ook een meerwaarde op lange termijn omdat vastgoed in waarde blijft stijgen.

Met een relatief beperkt budget investeren in vastgoed en toch flink wat winst maken? Dankzij het hefboomeffect en de actuele bodemrentes is het realistischer dan u wellicht denkt. Door uw eigen kapitaal aan te vullen met een vreemd vermogen, een lening bij de bank bijvoorbeeld, zorgt u er namelijk voor dat uw rendement sterk aangroeit. Tot bijna het dubbele van wat u zou krijgen indien u een aankoop volledig zelf zou financieren.

Klinkt allemaal mooi, maar in welk pand investeert u nu het best?

 

Studio’s.

Investeren in een kleine studio? Het is zo gek nog niet. Kwaliteitsvolle en compacte studio’s zijn immens populair. Niet alleen op de huurmarkt, maar ook op de investeerdersmarkt. Maar waarom is een studio nu zo een goede investering?

Eerst en vooral spreekt u met een studio verschillende doelgroepen aan. Vooral in grotere steden staan studenten, jongvolwassenen, alleenstaanden en expats in de lijn om een gezellige studio te betrekken. Zij vinden het daarbij belangrijk om te wonen in een levendige en goed bereikbare buurt, dicht bij het openbaar vervoer, scholen of universiteiten, horeca en winkels. Een studio is natuurlijk niet het type vastgoed waar huurders hun hele leven zullen verblijven, maar de potentiële doelgroep is zo groot dat u snel weer een andere huurder zult vinden.

Ten tweede is een studio door de lagere aankoopprijs de ideale investering als u start met investeren of als u wilt investeren met een beperkter budget. Een studio in een grootstad zal bijvoorbeeld vaak een stuk goedkoper zijn dan een appartement in een grote stad. Zelfs als u een deel van het aankoopbedrag moet lenen, kunt u momenteel nog altijd genieten van de historisch lage rentes op hypothecaire leningen.

Ten slotte is kleiner wonen ook gewoon de toekomst. Daarbij spelen demografische, economische en ruimtelijke redenen allemaal een rol. Investeren in een kleine en kwaliteitsvolle woonunit op een goede locatie betekent dus een kans op een mooi rendement.

 

Appartementen.

Ook appartementen zijn een populaire en waardevolle investering. Vooral appartementen in steden trekken veel investeerders en huurders aan. Het aanbod is groot, maar gelukkig is de vraag dat ook. In welk type appartement kunt u dan het best investeren?

Voor startende investeerders zijn nieuwbouwappartementen op een goede locatie een veilige investering. Huurders zijn immers steeds meer op zoek naar moderne en comfortabele appartementen. Nieuwbouwprojecten voldoen daarbij ook meteen aan de nieuwste energie-eisen – vanaf 2021 is BEN-bouwen of bijna-energieneutraal bouwen verplicht – wat ook een belangrijk argument is voor huurders. De zoektocht naar een huurder zal dus over het algemeen wel vlot verlopen.

Ook een bestaand appartement kan een waardevolle uitdaging opleveren. Het vergt wat meer tijd en geld, omdat u misschien nog renovatiewerken moet doen, maar uiteindelijk kunt een bestaand appartement vaak wel tegen een lagere prijs kopen. Een opgeknapt appartement kan zo ook tot hoge rendementen leiden.

Het allerbelangrijkste? Dat is opnieuw de locatie van het appartement. Als u een appartement wilt verhuren, kies dan best voor eentje in een stad. De nabijheid van openbaar vervoer, scholen, winkels en horeca in steden spelen daarbij natuurlijk een rol. Qua grootte kiest u best een appartement dat u aan een standaard koppel of gezin kunt verhuren. Iets met één of twee slaapkamers is perfect voor bijvoorbeeld een jong koppel, een kersvers gezin of een wat ouder echtpaar. Extra troeven zijn een terras, tuin of parkeerplaats.

 

Huizen.

Huizen zijn minder populair als vastgoedinvestering in vergelijking met appartementen. Vaak ligt de aankoopprijs van een huis immers een stuk hoger, net zoals de onderhoudskosten. Ook de vraag naar bijvoorbeeld een tweeslaapkamerappartement ligt hoger dan de vraag naar een dure woning. De hogere huurprijs die u kunt vragen voor uw woning of villa, weegt dan misschien niet op tegen de hoge kosten die u moet maken bij het aankopen ervan.

Toch kan investeren in een huis ook een hoog rendement opleveren. Als u een ervaren investeerder bent, zijn huizen bijvoorbeeld een goed idee om uw beleggingsportefeuille uit te breiden. Ook als u een handige klusser bent en goedkoop een woning kan opknappen, kan een huis heel wat opbrengen. Zeker rijhuizen kunt u vaak tegen een lagere prijs kopen en opknappen. Bij rijwoningen zijn de vaste kosten en huurprijzen ook nog eens redelijk stabiel.

Woningen en zeker rijwoningen worden vooral gehuurd door jonge gezinnen. Locatie is daarbij opnieuw belangrijk. Openbaar vervoer, winkels en scholen zijn dus troef. Ook een tuin om eens een balletje te schoppen kan een belangrijk pluspunt zijn. Daarnaast vormen ook expats soms een interessante doelgroep voor huurwoningen. Een bijkomend voordeel is dat huurders van een huis doorgaans langer blijven dan huurders van een appartement, wat betekent dat u wel enkele jaren zeker bent van je inkomsten.

 

Besluit.

Een studio, appartement of huis? De beslissing hangt vooral af van je financiële situatie, je doelen met de investering en de locatie natuurlijk.

Kom vrijblijvend eens langs voor advies. Wij hebben enkele mogelijkheden voor u in aanbod (niet alles staat online).

 

Maak een afspraak!
U WIL INVESTEREN? Contacteer ons voor vrijblijvend advies.