Hey, je browser is verouderd!

We hebben gemerkt dat je Internet Explorer gebruikt. We raden je aan om deze website te bekijken met een van de volgende browers:

”LET OP: GLADHEID HANGT IN DE LUCHT!”

We zijn het niet meer gewend, maar komende week moeten we er even aan geloven, volgens de voorspellingen.
Hoe voorkom je dat de vrieskou schade aanricht aan je huis, tuin en auto? 

Op gescheurde leidingen en autoruiten zit niemand te wachten, op een kapotgevroren tuin evenmin. Het KMI voorspelt dat de temperatuur komende week dagenlang onder nul blijft, met ‘s nachts mintemperaturen in dubbele cijfers.

Waar moet je op letten om te voorkomen dat de vrieskou een wrang staartje krijgt?

Met deze tips voor huis, tuin en auto voorkom je gescheurde leidingen, heel lang krabben en andere problemen.

 

Leidingwerk.

De verwarming ’s nachts een beetje aan laten staan zodat radiatoren niet bevriezen, is normaal pas nodig vanaf tien tot vijftien graden onder nul. Maar beter voorkomen dan genezen! Draai alle radiatoren, boven én beneden, een stukje open, ook al ben je niet in een van die ruimtes. We raden iedereen zeker aan buitenkranen af te sluiten. Vergeet ze niet af te tappen, want als er nog water in staat, kunnen ze alsnog bevriezen. Isoleer de buitenkraan met een beschermhuls. Om dezelfde reden is het ook goed tuinslangen binnen te leggen. Zorg dat de ruimtes waarin je watermeter en de hoofdkraan zitten (meestal in de meterkast) tochtvrij zijn.

 

Planten, dieren en tuin.

Blijf zoveel mogelijk van het gazon om te voorkomen dat het beschadigt. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want kinderen willen sneeuwpoppen maken (en gelijk hebben ze). Planten afdekken, is dat nodig? De gewone planten moeten er tegen kunnen, die zijn bestand tegen een graad of twintig vorst. Meer exotische soorten, zoals olijf- en palmbomen moet je wel inpakken met noppenfolie of vliesdoek. Verhuis die planten eventueel naar een overdekte ruimte. De schuur, een berging of een buitenkeuken, bijvoorbeeld.

Mensen met een vijver met vissen moeten ervoor zorgen met een zuurstofpompje in ieder geval een stukje open water te houden. En houd voor dieren die buiten staan in de gaten dat ze water hebben. Zet een bakje water neer voor egels of eekhoorns, strooi wat brood of vogelvoer.

 

Sneeuw ruimen.

In de meeste steden en gemeenten zijn inwoners verplicht om het voetpad voor hun huis zelf sneeuw- en ijsvrij te maken. Wie dat niet doet, riskeert een GAS-boete, of kan aansprakelijk gesteld worden wanneer iemand een uitschuiver maakt voor zijn of haar deur.

Men schrijft voor dat bewoners van een onroerend goed verantwoordelijk zijn om het voetpad grenzend aan hun woning te ontdoen van sneeuw en ijs over een breedte van 1 meter. Bij panden die onbewoond zijn is dat de taak van de eigenaar, in appartementsgebouwen worden daarover meestal afspraken gemaakt met de syndicus van het gebouw. Meteen naar buiten rennen bij de eerste neerdwarrelende vlokken is niet nodig, want op de meeste plaatsen krijgt u “een redelijke termijn” om de sneeuw te ruimen.

Wie zelf door ouderdom of om medische redenen niet in staat is om de stoep ijs- en sneeuwvrij te maken, kan vaak een beroep doen op buren of de gemeentediensten.

 

Strooizout.

Als je gaat strooien tegen gladheid, gebruik dan ‘bij voorkeur’ geen zout op gevoelige ondergrond. Dat vreet alles kapot. Dooikorrels zijn beter, ook voor de natuur.

 

Auto.

Nu sommige auto’s vanwege thuiswerken dagenlang stilstaan: is het nuttig om die elke dag even te starten? Nee, want dan laadt de accu zich niet op. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van zorgen dat er een goede accu in ligt. En dat er antivries in je ruitensproeier zit. Om jezelf een kwartier krabben in de koude te besparen, is het afdekken van de ruiten een voor de hand liggende oplossing. Om te voorkomen dat de ruitenwisser vastvriest aan de ruit, is het handig er een stukje karton tussen te leggen. Doe je dat niet en zit de ruitenwisser na een koude nacht toch vast aan je ruit, giet er dan in ieder geval geen warm of lauw water op om te ontdooien. Als er al een sterretje in je ruit zat, scheurt die meteen helemaal open. Dan is krabben toch dé remedie.

 

Extra aandachtspunten.

De meeste schade treedt op wanneer de dooi inzet. Het smeltwater dat vrijkomt kan overlast veroorzaken bij snelle dooi. De schademeldingen die het meeste voorkomen zijn:

  • Waterschade: als de sneeuw begint te smelten en de dakgoten en afvoer verstopt zitten, ontstaan er al snel lekkages. Zorg er op tijd voor dat de afvoeren vrij zijn zodat het water weg kan lopen.
  • Daken en zonnepanelen kunnen door het gewicht van sneeuw onder druk komen te staan. Probeer bij grote hoeveelheden sneeuw de daken te verwarmen of de sneeuw weg te halen.
  • Ontdooi ook het slot van je auto nooit met kokend of heet water. Blaas in plaats daarvan met een rietje in het slot.
  • Pas op als je overweegt de weg op te gaan. Matig je snelheid of blijf uit voorzorg thuis, zo voorkom je ongelukken.

 

Onze ULTIEME tip.

Denk aan uw medemens en help elkaar waar nodig, op een veilige manier.